Opening toeristisch seizoen op 27 april

Datum: 
zondag 27 april 2014 - 10:00

Op zondag 27 april 2014 viert Kalmthout de jaarlijkse Opening van het Toeristisch Seizoen. Tal van activiteiten kaderen dit jaar in de Herdenking van ‘De Grooten Oorlog’, maar ook de bijen hebben zich boven op de agenda geplaatst.

In vele Kempense gemeenten valt er op 27 april heel wat te beleven: toeristische centra zwaaien de deur open, waardevol erfgoed wordt in de kijker gezet en lokale gidsen stellen hun nieuwste themawandelingen voor.
Dienst Toerisme Kalmthout biedt een schat aan actuele informatie over toerisme en recreatie in de streek en gunt je vandaag een blik op het veelbelovende zomerseizoen. We bieden een infokantoor aan vol publicaties en streekproducten. De nieuwe grote fietsknooppuntenkaart van de Antwerpse Kempen en het lokale Bossiebier zijn hier de laatste aanwinsten. Het volledig vernieuwde Bijenteeltmuseum is een hele dag gratis toegankelijk. De kinderen knutselen een bij op een steeltje en krijgen een plantje mee naar huis, met dank aan Philippo Rozen. Ook De Vroente staat weer een hele dag klaar om natuurliefhebbertjes te ontvangen. Suske en Wiske-Kindermuseum viert de Erfgoeddag met als thema Grenzeloos en biedt vandaag een gratis museumparcours aan.

Bereikbaarheid Kalmthoutse Heide
Net zoals vorig jaar zetten we voor de zondagstoeristen in augustus weer een pendeltreintje in dat reizigers van de bruisende stationsbuurt van Heide tot aan de Kalmthoutse Heide brengt, én terug. Deze vrolijke rit kan je al eens uitproberen op 27 april. Dit mag je absoluut niet missen! Voor wie Kalmthout wenst te bezoeken met het openbaar vervoer bestaat er nog een tip: Stappen tussen Staties is een aantrekkelijke wandelroute van 7 km op knooppunten, die de toeristische hoogtepunten van onze gemeente aanstipt zonder dat de wagen van stal wordt gehaald. Gratis routebrochure op de Dienst Toerisme.

Focus op de bijen
De bij heeft het moeilijk en de bij is populair. Gelukkig beweegt er heel wat rond het ijverige zoemertje. Tal van ondersteunende initiatieven worden op poten gezet.
Natuurpunt heeft de wilde bijen, wespen en vlinders die rond het bezoekersgebouw De Vroente/Bijenteeltmuseum leven, zorgvuldig in kaart gebracht. Die studie leverde mooie resultaten op voor de heiderand en zet de mensen ertoe aan om te kiezen voor nectargevende planten, zodat het bijenbestand gewaarborgd blijft.
In samenwerking met de gemeente bouwt Biegilde Kalmthout een slingerlokaal in het Bijenteeltmuseum. Het lokaaltje zal ten dienste staan van de imkers in opleiding. Er zullen deze zomer op diverse dagen demonstraties honing slingeren voor het grote publiek gegeven worden.
Het milde lenteweertje kondigt alvast een BIJzondere Zomer aan. Onder dit thema werkt De Vroente tal van activiteiten uit voor groot en klein. Houd de kalender in het oog, want het BIJzondere aanbod loopt van april tot oktober en is gratis.

Fietsen centraal
De nieuwe fietskaart beslaat nu de ganse Antwerpse Kempen en is te koop voor € 9,95. Je fietst er vlotjes mee van Kalmthout naar Turnhout, of zelfs tot in Mol. Ook de Striproute is veranderd en draait dit jaar rond De Rode Ridder. De fietslus brengt je vanaf 11 mei bij diverse stripmonumenten in de buurgemeenten.
In Essen en Kalmthout zijn 25 historische foto’s in het straatbeeld geplaatst die het ‘niemandsland’ tijdens de eerste wereldoorlog schetsen. De themafietsroute ligt op de knooppunten en de achtergrondinformatie vind je terug in de mooie fietsbrochure. Op 27 april wordt om 9u30 de Doodendraadfietsroute plechtig ingereden. Wandelaars zijn dan weer welkom op de Doodendraadwandeling met gids in de Kalmthoutse Heide in de namiddag. De wandelactiviteit wordt gratis aangeboden door het gemeentebestuur en inschrijven kan bij de Dienst Toerisme.

Echte levensgenieters proeven van de culinaire fietsroute Den Doodendraad in Kalmthout-Essen. Het parcours telt 46 km, passeert langs de grote oorlogsfoto’s en doet 4 heerlijke bistro’s aan. Routevouchers zijn vanaf 24 april te koop in het infokantoor aan € 35 per persoon.

Met 9 fietsvriendelijke horecazaken, 12 kleinschalige logies en een strategische ligging op talrijke fiets- en wandelnetwerken blijft Kalmthout een populaire bestemming. Eigenzinnige lokale zoektochten dagen je ook dit seizoen weer uit om de streek te ontdekken. De Steprally is in een nieuw kleedje gestoken en kan vanaf mei weer geboekt worden. Op zondag 11 mei word je uitgenodigd om met een gids Op Step te gaanin de Kalmthoutse Heide. Info en inschrijving bij de Dienst Toerisme. Activiteiten voor groepen zijn de laatste jaren verdubbeld. Verenigingen, families en bedrijven vinden hun gading in de nieuwe brochure ‘Bezoek Kalmthout in Groep’.
 
Voor meer informatie kan u terecht bij Dienst Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, Kalmthout, tel: 03 666 61 01,  toerisme@kalmthout.be, www.kalmthout.be/toerisme
 

Organisatie: 
Kalmthout
Type activiteit: