Welkom

Herfst
De Herfst is alvast schitterend gestart en de heide staat nu nog in vol paars ornaat te pronken. Maar van zodra de nachten frisser worden, verdwijnt stilaan de intense kleur. Ook het pijpenstrootje verandert van groen naar goudbruin. Mist en nevel dompelen de heide soms in een mysterieuze sluier.
De statige beuken van het Moretusbos tooien zich met goudgele bladerkronen. Er is nu een overvloed aan voedsel in het bos: beukennootjes, eikels, kastanjes. Allerlei vogels zoals koolmees, boomklever, vink, gaai … profiteren daarvan. De eekhoorns proppen zich vol om in goede conditie de winter in te gaan en zijn druk bezig een wintervoorraadje aan te leggen. Ook muizen hebben deze herfst geen probleem om hun kostje bijeen te scharrelen. En waar muizen zijn, horen we in de eerste nachtelijke uren de luide roep van de bosuil.
                    
Wist je dat vele dieren ook paddenstoelen eten? Zowel in het bos als in de heide, vinden we deze wondere wezens in allerlei kleuren en vormen, soms op de meest verrassende plaatsen. Parelamaniet, krulzoom, vele soorten russula’s, melkzwammen, fopzwam, vliegenzwam, koeienboleet, heksenboter … een wondere en fascinerende wereld die aan bod komt op allerlei herfstwandelingen en lessenreeksen.
 

Piknikservice in het Grenspark
Het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide stelt 8 locaties - zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde - ter beschikking, in en rondom het natuurgebied. Alle locaties liggen aan wandel- of fietsroutes, dus ideaal om een wandeling of fietstocht te combineren met een heerlijke piknik.

Klik hier voor meer informatie over de Piknikservice.


Proef de Grenspark Natuurburger
Samen met een aantal lokale restaurants, extensieve veetelers, ambachtelijke slagers en ambachtelijke bakkers heeft het Grenspark een bijzonder natuurlijk streekproduct samengesteld: de Grenspark natuurburger. Met de verkoop van deze natuurburger wordt ook het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide gesteund.

Wie graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in het Grenspark, kan zich aanmelden om de nieuwsbrief 'Wissels' digitaal te ontvangen.


Met dank aan natuurfotograaf Marc Slootmaekers voor het ter beschikking stellen van alle foto's voor deze website (tenzij andere fotograaf vermeld) en Hedwig Lauriks voor het schrijven van de teksten.

Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark